OKS Reglement.

OKS staat voor Online klassiek schaak.
Een OKS toernooi heeft als doel een plaatsvervanger te zijn voor club schaak. Wanneer je niet naar de club/toernooi kan gaan voor diverse redenen kan OKS een oplossing bieden.
Het concept is het volgende:
Spelers spelen thuis achter een echt bord. Er staat een webcam op hen gericht en beide spelers zien elkaar. De zetten worden gespeeld op het echte bord en daarna via een schaakplatform als Lichess door gegeven.
Het schaakplatform doet dus ook de afhandeling van de klok. Langere tijdscontroles zijn sterk aangeraden. De bedoeling is om thuis in alle rust een leuke partij schaak te kunnen spelen en eens goed in uw denktank te kunnen kruipen.
Ondertussen heeft het systeem zijn waarde bewezen. OKS verdiend zijn plaats in de schaakwereld.
Georganiseerd door Belgische Online Schaakclub

Het OKS concept focust zich vooral op de beleving en minder op valsspelen maar toch..

Algemene regels: Goede afspraken goede vrienden...

 1. Schaakplezier en gezond verstand staan centraal.
 2. Algemene regel rode draad in de spelregels: Wanneer je iets niet in de club zou doen dan hoort het allicht ook niet thuis op OKS.
 3. We spelen met echt bord en camera. Weet dit voordat je je inschrijft. Je ziet elkaar, net zoals in de club.
 4. De camera dient NIET als controle en hoeft niet op het bord gericht te staan. Dit is immers ook moeilijk als je een laptop gebruikt. De camera dient voor het sociale aspect. Elkaar kunnen zien dus en tegen een echte mens spelen in plaats van een onzichtbare nickname online.
 5. Stukken bewegen op je bord bij wijze van analyse is NIET toegelaten
 6. Engines, boeken, raad vragen aan uw vrouw.. allemaal NIET toegelaten (zie regel 1)
 7. Uw stelling bespreken met andere mensen via een of andere whatsapp groep...NIET toegelaten
 8. Premove is toegelaten
 9. Mouseslips en daaropvolgende terugname zijn toegelaten MAAR DIT IS VOLLEDIG TE BESLISSEN DOOR JE TEGENSTANDER.
  Gebruik een deftige muis, dan heb je normaal weinig last van mouseslips ;)
  Hoedanook, maak dat je de "request takeback" knop weet staan. Als er dan eens iets gebeurt dat je het toch deftig kan aanvragen. Wanneer je stukken moet bewegen (ipv terugname, om zo de zet ongedaan te maken) krijgt je tegenstander telkens tijd bij en dat wil je allicht niet.
 10. In tijdnood is het toegestaan om over te schakelen naar de pc maar in OKS is het de bedoeling te spelen om echt bord.
 11. Bij remise voorstel, stel je het best 'echt' voor (samen met op lichess op de knop te duwen) want anders is er veel kans dat je tegenstander dit niet opmerkt.
 12. Tempo: 90 min + 30 sec per zet
 13. Versnelde paringen worden toegepast (details hangen af van het deelnemersveld)
 14. We spelen met echt bord en webcam. Net zoals tijdens een echte partij.
 15. Lichess wordt gebruikt om de partij te spelen en de klok te managen
 16. Myvcc.be wordt gebruikt als platform, log in met een Google account op de map: dboszaal
 17. Toernooi resultaten en paringen zullen op deze site komen.

Toernooi details

 1. Het toernooi volgt het Zwitsers systeem
 2. Voor het toernooi begint krijg je een lijst met alle namen en email adressen van de spelers.
 3. De partijen starten om 19.30 Indien je niet om 19.30 kan beginnen verwittig JIJ je tegenstander per email op voorhand en zet de toernooileider in cc.
 4. Wanneer je zonder verwittigen een half uur te laat bent verlies je de partij met forfait (tenzij je anders overeen kan komen met je tegenstander). Ik benadruk: dit is NIET het soort gedrag dat we willen op OKS.
 5. De officiele speeldag is de vrijdag. Mits onderlinge overeenkomst mogen spelers vroeger of later spelen ook. Maar VOOR de volgende woensdagavond want dan maak ik de paringen voor de volgende ronde.
 6. Uitstellen kan ten laatste tot een 18u van de speelavond zelf (tenzij je anders overeen kan komen met je tegenstander)

Wat heb ik nodig ?

 • Een toestel met webcam
 • Een toestel met je schaakplatform zichtbaar (dit is meestal hetzelfde toestel als waar je webcam op staat)
 • Een schaakbord
 • Een goed verlichte rustige plaats om alles op te zetten
 • Veel goesting om er een fantastische partij van te maken!
 • TIP: Open geen study terwijl je ah spelen bent of Lichess zal je forfait geven.

Wat dan met valsspelen ?


OKS is onmogelijk 'waterdicht' te maken. We gaan het ook niet proberen. Teveel regels verknoeien de boel voor iedereen. Mensen die echt willen valsspelen gaan altijd een weg vinden. Het is niet de bedoeling allerlei spelregels uit te vinden om dit tegen te gaan. Schaken is een gentlemens sport. Het is een strijd tegen je tegenstander maar ook tegen jezelf.
Valsspelen staat gelijk aan forfait geven tegen jezelf. Het is uw eigen spiegel waar je smorgens moet in kijken. Just don't do it ok?
De regels zijn simpel om misverstanden te vermijden. Indien er zich toch 'situaties' voordoen dient de arbiter te beslissen en liefst van al in overeenkomst met beide spelers. Dit is in de geest van OKS.
Mocht er toch echt kwaad opzet in het spel zijn dan wordt die speler uiteraard uit het toernooi gezet..en Belgie is niet groot..je wilt echt zo'n naam niet.
Probeer de randgevallen uit de weg te gaan... beweeg geen stukken op je bord om te kijken, hou niet je stuk boven het veld op lichess (zonder het los te laten) om te kijken en dan toch een ander te spelen..etc.